Lasergraveren metaal

Lasergraveren is geschikt voor zeer uiteenlopende materialen. Zo kan je met een laser graveren in onder andere hout, kunststof, rubber, glas, metaal en zelfs in steen. In dit artikel beperken wij ons tot lasergraveren in metaal.

Methoden metalen lasergraveren

Over het algemeen maakt men bij het lasergraveren van metalen gebruik van een van de volgende twee methoden:

  • Korte golflengte lasergraveren
  • Metalen met coating lasergraveren

Korte golflengte lasergraveren

Iedereen weet dat metalen over het algemeen goed tegen hitte kunnen. De eerste lasergraveermachines hadden om die reden grote moeite om direct in metaal te graveren.

Wanneer men met zo’n vroege machine een laser van gemiddelde sterkte gebruikte, dan smolt het metaal en als men de laser op volle sterkte gebruikte, dan sneed de laser dwars door het hele metaal heen.

Bij hedendaagse machines voor lasergraveren zijn de genoemde problemen opgelost door lasers te gebruik met een kortere golflengte. Moderne lasergraveermachines zijn daarom uitstekend in staat om in metaal te graveren.

Korte golflengte lasergraveren wordt o.a. gebruikt voor het lasergraveren van RVS plaatjes.

Metalen met coating lasergraveren

Een andere manier om met een laser in metaal te graveren is door gebruik te maken van materialen die bestaan uit twee laagjes: een metaal met een laag evaporatiepunt en een metaal met een hoog evaporatiepunt. Dit noemen wij gecoate metalen.

Bij het lasergraveren van gecoate metalen snijdt de laser door de bovenste laag met een laag evaporatiepunt terwijl de onderste laag met een hoog evaporatiepunt intact blijft. In de praktijk blijkt dat deze vorm van lasergraveren tot de mooiste resultaten leidt.

Op de markt zijn verschillende gecoate metalen verkrijgbaar waarbij er veel variatie bestaat in de boven- en onderlaag. Hierdoor kunnen verschillende contrasten en effecten worden bereikt met deze vorm van laser graveren.

Bij het lasergraveren van metalen plaatjes maakt men vrijwel altijd gebruikte metalen plaatjes met een coating.

Geïnteresseerd?

Klik op de knop hier onder en vraag een offerte aan

Lasergraveren XL
Kokspad 2, 6883 KA Velp (Gld)
Tel: +31 (0)85-0710005 E-mail: info@lasergraverenxl.nl